Hoe kun je de leesbaarheid van jouw online training verbeteren

Waar moet je op letten bij het opzetten van een online training?

Niet alleen de inhoud en de uiteindelijke promotie zijn namelijk belangrijk: er zijn een aantal essentiële zaken waar je rekening mee moet houden.

Afleiding ligt bij een online training namelijk al snel op de loer. Het kost de deelnemer maar een paar seconden om de telefoon erbij te pakken, of één van de social media kanalen te openen. En je wilt natuurlijk wel dat jouw deelnemers hun aandacht bij je training houden.

 

Gelukkig zijn er een aantal trucjes om de leesbaarheid van je online training te verbeteren. Ik noem ze hieronder:

1. Gebruik korte zinnen: dit leest een stuk makkelijker!

2. Vermijd jargon: woorden en begrippen die jij dagelijks in je werk gebruikt zijn niet voor iedereen te begrijpen – of misschien zelfs geheel onbekend. Wil je bepaalde woorden toch gebruiken? Leg ze dan eerst een keer uit!

3. Gebruik kopjes: deel de tekst in je training op in korte alinea’s, zodat het makkelijker wordt om een alinea uit te lezen. Duidelijke kopjes geven je deelnemer direct de informatie die ze nodig hebben om een alinea te lezen.

4. Werk met opsommingstekens: probeer lange tekst op te breken door opsommingstekens te gebruiken. Dit maakt de drempel tot het lezen van een lange tekst een stuk lager!

5. Wissel beeld, tekst en video af: lange teksten zijn onaantrekkelijk. Wissel af met voldoende foto’s, symbolen of iconen om de tekst te breken en het geheel er minder saai en langdradig uit te laten zien. Én voeg een video toe. Video zorgt voor een gevoel van persoonlijke aandacht en verbondenheid.

6. Stel vragen: schrik je deelnemer af en toe wakker door midden in een alinea of onderdeel een belangrijke, directe vraag te stellen. Zo heb je de aandacht direct weer te pakken!

 

Overweeg jij om jouw kennis te gaan delen in een online training, maar je weet niet goed waar je moet beginnen? Vraag dan hier onze GRATIS roadmap “DÉ 9 MUSTS OM EEN ONLINE PROGRAMMA DIRECT SUCCESVOL NEER TE ZETTEN” aan en kom NU te weten of jouw online programma een succes gaat worden!