Groeien met je business? Zorg voor een goede fundering.

“Zou je me willen helpen? Ik doe nu nog alle inschrijvingen voor mijn trainingen zelf en het kost mij al snel een half uur om iemand in te schrijven en een factuur te sturen. Misschien heb jij een oplossing en kan jij het in minder tijd doen, zodat ik weer meer tijd voor mijn gezin krijg. Ik ben nu alleen nog maar bezig met mijn bedrijf…”

Deze noodkreet kregen we van een ondernemer.

Als virtueel assistentes zijn we zelf ook zelfstandig ondernemers en lopen we vaak tegen dezelfde uitdagingen aan als de ondernemers die bij ons aankloppen voor ondersteuning. Het is dan ook niet zo moeilijk om ons te verplaatsen in hun situatie. Hun worsteling en vaak de daarbij horende frustratie begrijpen we heel goed.

We weten als geen ander dat het ontzettend belangrijk is om je zaken direct vanaf dag 1 goed in te regelen. Zodat je een goede fundering hebt. Helaas zien we dat bij veel ondernemers zo’n fundering niet stevig genoeg is of zelfs helemaal ontbreekt. De impact van een goede fundering wordt nog steeds enorm onderschat. Wij zien echter dat de groei van je bedrijf minder hard kan gaan, of zelfs kan achterblijven als je geen goede fundering hebt. Je bent namelijk veel te veel tijd kwijt aan terugkerende taken. De taken kosten je te veel energie, je vindt ze namelijk niet leuk, je bent er niet goed in. En je ziet zaken over het hoofd, omdat je te druk bent. Je gaat piekeren…. En krijgt uiteindelijk minder gedaan. Hierdoor blijven mooie kansen liggen. Kansen om nieuwe opdrachten binnen te halen en daardoor meer omzet te creëren.

Hoe bouw je dan aan een goede fundering? De oplossing is om te gaan systematiseren.

Volgens het Wikiwoordenboek is systematiseren: het stelselmatig ordenen volgens een vooropgezet systeem.

Door direct bij het opstarten van je bedrijf processen te systematiseren wordt het makkelijker om taken later, als je voldoende klanten én omzet hebt, over te dragen aan derden. Je besteedt de operationele taken van jouw bedrijf uit. Want deze taken leveren jou namelijk niets op. Ze kosten eigenlijk alleen maar geld! Want op het moment dat jij deze taken zelf doet, ben je niet bezig met jouw business, jouw prospects.

 

Dus, wil je verder groeien dan wordt het tijd om actie te ondernemen!

Alle terugkerende werkzaamheden binnen jouw bedrijf ga je vastleggen. Hierbij neem je de volgende zaken onder de loep:

 

1. Het Proces: hoe voer je welke taken uit?
2. Tools: welke systemen gebruik je?
3. Team: wie doet wat?

 

Projecten (eenmalige werkzaamheden, bijvoorbeeld het bouwen van jouw website) vallen hier niet onder.

Als je start als ondernemer dan zit alle kennis in jouw hoofd. En alle stappen die je zet om klanten te krijgen. Maar mocht er iets gebeuren…. niemand die het weet. Zet het op papier! En zorg ervoor dat het makkelijk te vinden is, laat het verschillende personen weten dat het er is. Op deze manier kan iemand anders taken van jouw overnemen.

Een virtueel assistent of zelfs een team van virtueel assistentes kan je helpen met het vastleggen van deze stappen. Ook kunnen wij taken van je overnemen, zodat jij je kunt richten op de groei van je bedrijf. Wij begrijpen als geen ander waar je mee worstelt.

Wil je meer weten over samenwerken met een virtueel assistent of een virtueel team? Neem dan eens een kijkje op onze site of bel (06-150206140 of mail ons.

Bron: Expert tips voor het samenwerken met een Virtueel Assistent van Petra Fehring. Petra Fehring is oprichter van de eerste Academie voor Virtueel Professionals in Nederland en België waarin zij trainingen aanbiedt om zelfstandig ondernemer te worden en als Virtueel Assistent, Virtueel Professional of Virtueel Manager te gaan werken.