Goede voornemens, bullshit!

Afgelopen jaar kwam ik steeds meer tot de ontdekking dat ik me niet meer zo fit en energiek voelde als daarvoor. Ik had een pittig jaar achter de rug door een verkeerde zakelijke beslissing. Omdat ik de groei die ik voor ogen had met Bureau 2Join toch wilde halen, ging ik rennen en vliegen. Probeerde alle ballen, thuis maar ook zakelijk, in de lucht te houden, maar vergat daarbij mezelf.

Ik ging niet meer sporten, at niet regelmatig en ook niet altijd gezond, en de cola fles was mijn grootste vriend. Ik werkte niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds en in de weekends. De ene naar de andere kilo vloog eraan. En mijn hoofd maakte overuren.

Als ik dit schrijf, voel ik de rillingen over mijn hele lichaam. Wat erg. Dat ik het zó ver liet komen.

Tot het moment, net voor de kerst, dat mijn moeder mij bij de bovenarmen vast pakte en zei ‘lekker zacht Nicole’, en ‘jij hebt het (‘het’ zijn de kilo’s) zo mooi verdeeld zitten over je hele lichaam’. Oef. Deze kwam binnen. Ze had gelijk hoor. Ik was echt aangekomen. Dat zag ik zelf ook. Maar dat iemand het ook benoemde…

 

De knop ging meteen om.

Ik zou het nieuwe jaar goed beginnen en nam dus een goed voornemen. Oh, nee, geen voornemen. Ik vind voornemens namelijk bullshit. Want je begint 1 januari met lijnen, en 2 januari, of laten we zeggen 10 januari, stop je weer. Dus deed ik geen voornemen, maar maakte ik een commitment met mezelf. 2020 moest anders. Heel anders. Mijn doel was om in 2020 gezonder te leven en te werken. Selfcare dus! Ik zou gaan werken aan mijn gezondheid en aan een betere balans.

 

Maar hoe?

Je moet weten dat ik heel gedisciplineerd ben in mijn werk. Ik sta keurig op tijd op. Heb mijn ochtendritueel en ga klokslag 09.00 uur aan het werk. Ik laat me niet afleiden door een volle wasmand of afwasmachine. Trouwens tot vervelens toe van Joan, mijn man. Nee, ik ga zitten en direct aan de slag. Geen pauzes. Ik laat snel Ollie uit en neem voor onderweg een broodje op de vuist. En als ik naar het toilet moet dan ren ik bijna om daarna weer snel aan het werk te gaan.

Alleen als het gaat om afvallen, meer bewegen en minder werken ben ik niet gedisciplineerd. Ik heb geprobeerd om de cola fles te laten staan, geen avonden en weekends meer te werken, en zelfs heb ik een tijdje ’s morgens om 7.00 uur gezwommen. Alleen dit alles deed ik tijdelijk. Een paar weken en dan was ik mijn voornemens weer vergeten. Ik kon het dus niet alleen en had hulp nodig. Ik ben er namelijk van overtuigd dat als je hulp inschakelt je sneller stappen gaat zetten

6 januari om 10.00 uur was het zover. Samen met mijn zus ging ik naar Mientje van Femme Fit. Mientje zou mij gaan begeleiden bij het sporten en de voeding.

Ik was nog niet binnen of ik stond op haar weegschaal. Ik werd gewogen, oeps dat is niet leuk, kreeg een voedings- en sportplan en ging sinds lange tijd weer met mezelf aan de slag.

2x per week 25 minuten bewegen in een warmtecabine, daarna 20 minuten in de infrarood ontspannen en afvalstoffen kwijtraken. Daarnaast een strikt eetpatroon: 6x per dag eten, waarvan op 3 momenten een tussendoortjes (fruit, yoghurt, groenvoer) en veel, in mijn ogen heel veel, water. Mientje gaf me aan dat ik als de stappen in het plan zou volgen, ik me zeker fitter en energieker zou gaan voelen, én kilo’s zou afvallen. Dat is wat ik wilde. Mijn streven zette ik op 7 kilo in 4 maanden. Best een uitdaging.

 

En dan.

Precies twee weken later sta ik weer op de weegschaal. Misschien goed om te weten dat deze weegschaal midden in de ruimte staat, dus iedereen krijgt mee wat Mientje zegt. Met een gespannen blik stap ik op de weegschaal en kijk. Ik schrik. Niet afgevallen. Mientje kijkt me aan. Kijkt nogmaals naar de weegschaal en zegt: ‘je bent niet afgevallen Nicole’. Ik zie haar blik. Kijk om me heen, en zie ook een aantal anderen kijken. ‘Niet afgevallen?’, zeg ik vol ongeloof. ‘Dat kan echt niet. Ik heb alles gelaten. Geen blokken kaas. Geen cola. Geen chips of koeken. Niks. Echt niet’. ‘Laten we dan je voedingsschema eens bekijken, Nicole’. Ik pak mijn schriftje, waarin ik precies opschrijf wat ik heb gegeten. Mientje neemt het schriftje door en zegt vrij snel: ‘Je hebt je niet aan het voedingsschema gehouden Nicole. Je hebt te weinig gegeten en gedronken. Dan val je niet af. Je houdt je niet aan ons plan’. Boem. Die kwam binnen.

Ik als geen ander weet hoe belangrijk het is om een plan te volgen als je je doelen wilt bereiken. En Mientje had me precies aangegeven wat ik moest doen om af te vallen. En toch… ik had me er niet aan gehouden, terwijl ik zo verlangde naar een gezonder en slanker lijf.

 

Stick to the plan!

In business is het niet anders. Op het moment dat je wilt groeien met jouw bedrijf dan zul je een commitment met jezelf moeten aangaan, een doel moeten stellen, een strategie moeten bedenken om je dromen te laten uitkomen en het plan moeten volgen. Met of zonder hulp. Je zult ervoor moeten gaan. Je zult rekening moeten houden met tegenslagen, want het wordt een reis van vallen, opstaan en weer doorgaan. En als je het echt niet meer ziet zitten dan zul je toch verder moeten gaan.

De stap om te groeien vraagt commitment en een glashelder plan. En groeien kost tijd en doet soms pijn. Je moet door de pijn heen. Verder gaan. Niet opgeven. Maar door het commitment met jezelf aan te gaan, kom je verder dan je ooit had kunnen bedenken. So, go for it!

En als je het even niet meer ziet zitten, denk dan even aan mij. Ik zet ook door, omdat mijn verlangen om me fitter en energieker te voelen zo groot is dat ik niet anders kan. En weet je, inmiddels ben ik 4 weken verder en ca. 19 cm kwijt en 2,5 kilo lichter. 🙂

Wil jij jouw doelen bereiken in minder tijd en meer rust? Neem dan eens een kijkje op: bureau2join.nl/plan.