De coronacrisis vraagt om omdenken …

Mijn zus Sebyl is uitvaartbegeleidster. De afgelopen maanden heeft zij Monique van 47, moeder van een dochtertje van 12 jaar, geholpen met het regelen van haar begrafenis. Monique heeft maar één wens: een mooi afscheid, waarbij al haar dierbaren (van familie tot haar collega’s) aanwezig zijn. Een wens die ze samen met haar man en Sebyl voorbereidt. Urenlang praat Monique met haar man over haar leven. Herinneringen worden opgehaald. Wensen gedeeld. Wat ze op de kaart wil. Wie ze wil uitnodigen. Waar de begrafenis plaats moet vinden. Welke muziek er gespeeld moet worden. Welke kleren ze aan wil. Tot haar wens dat haar dochtertje haar kist gaat beschilderen. Alle emoties worden gevoeld en besproken. Angst. Verdriet. Pijn. Boosheid. Liefde. Berusting. Er wordt veel gehuild, maar ook gelachen. Daarnaast bezoekt Sebyl dit lieve gezin en bespreekt met hen de mogelijkheden. Momenten zo waardevol. Momenten van dankbaarheid dat zij met deze mensen in deze periode van hun leven mag meewandelen.

En dan …. dan krijgt Sebyl hét telefoontje. Zondagochtend. Vroeg. Ze ziet het nummer en weet het gelijk. Monique is gestorven. Ze pakt de telefoon aan. Het is stil aan de andere kant. Dan hoort zij de woorden: ‘Monique is gestorven. Wil je komen Sebyl?’

Sebyl pakt haar spullen, stapt in de auto en gaat op weg. Ze voelt verdriet voor de nabestaanden. Verdriet omdat zij hun geliefde hebben verloren. Verdriet omdat ze weet dat het onmogelijk wordt om de wens van Monique in te willigen. En verdriet omdat ze haar werk niet op haar manier kan doen.

Op weg naar de familie denkt ze maar aan één ding: “Hoe gaat ze ervoor zorgen dat Monique een bijzonder afscheid krijgt in lijn met haar wensen?”

Ze realiseert zich gelijk dat door het coronavirus dit gewoonweg niet mogelijk is. De veiligheidsmaatregelen zijn zo aangescherpt dat afscheid nemen alleen mogelijk is met een klein groepje. Maximaal 30 personen. Niet groots zoals afgesproken maar intiem klein. Van een afscheid op een bijzondere locatie naar een afscheid thuis, in kleine kring.

En Sebyl …. Sebyl mag de nabestaanden niet eens omhelzen om te troosten. Ze moet minimaal 1,5 meter afstand houden. Zo tegen haar gevoel in. Ze wil er voor deze mensen zijn. Ze wil ze steunen op een manier die bij haar past. Ze gaat een week in waar gevoel en verstand een grote worsteling zijn.

Vrijdag. Sebyl heeft samen met de man en het dochtertje van Monique een waardig samenzijn in haar eigen huis geregeld. Niet groots zoals Monique dit had gewild, maar met een klein groepje nabestaanden.

Omdenken…

Het coronavirus vraagt om omdenken. Door Sebyl, maar ook door alle andere ondernemers. We hebben namelijk te dealen met de situatie. Deze verandert op korte termijn niet. Dus, moeten we deze onzekere periode aangrijpen om na te denken over wat we willen met ons bedrijf. Hoe kunnen we ons bedrijf zo inrichten dat we deze periode doorkomen? Maar ook voor de toekomst corona-proof maken?

Van offline naar online

Online is voor velen het (nieuwe) credo. Veel ondernemers kiezen er nu voor om hun evenementen live te gaan streamen. En live workshops en trainingen om te zetten naar online trainingen. Deze laatste vorm biedt zeker mogelijkheden en kansen. Corona gooit namelijk geen roet in het eten, omdat je de training vanuit elke plek in de wereld kunt volgen (als je maar internet hebt). Daarnaast maak je de training eenmalig en daarna kun je ‘m verkopen zo vaak je wilt.

Mijn tip is wel om vooraf goed na te denken. Verdiep je in het fenomeen online leren.

Het is namelijk niet moeilijk om een online training technisch in elkaar te zetten. Als de content klaar is, kan de academie oftewel online leeromgeving bij wijze van spreken in een paar dagen staan. Maar de grote uitdaging is de inhoud.

Online training ontwikkelen, stel jezelf eerst de volgende vragen

Overweeg je om jouw succesvolle workshops en trainingen NU om te zetten naar online trainingen dan is het handig om jezelf eerst een aantal vragen te stellen.

  • Heb ik voldoende budget én tijd om deze training NU te maken?
  • Staat jouw ideale klant NU open voor jouw online training?
  • Weegt de investering NU op tegen de afname op korte termijn?

Kan jij bovenstaande vragen met een dikke vette JA beantwoorden, concentreer je dan op de content. De inhoud is het meest lastig. Deze moet namelijk feilloos aansluiten bij de behoefte van jouw ideale klant. Jouw training moet het probleem van jouw klant oplossen en na het volgen van de training moeten zij een transformatie hebben doorstaan. Een online training is dus niet alleen een stuk tekst, een werkboek en een paar videootjes. Het is meer.

Wil jij meer weten over online ondernemen dan nodig ik je uit om mijn webinar te volgen: Hoe maak je jouw bedrijf corona-proof? In het webinar ga ik al mijn kennis en ervaringen met je delen. Ik vertel je hoe je online succesvol kunt worden, ik geef je tips om je te behoeden voor fouten en ik geef je praktische uitleg over tools/systemen/technieken die de stap naar online voor jou vergemakkelijken.
Interesse? Meld je hier aan!

Wil je direct al sparren over de mogelijkheden van het ontwikkelen van een online training, laat het dan weten. Wij hebben alle expertise in huis om in samenspraak met jou de training te ontwikkelen, de academie/online leeromgeving neer te zetten en een marketingstrategie te ontwikkelen die werkt. Bureau 2Join heeft namelijk alle expertises onder 1 dak: van techneut, webinarexpert, vormgever tot marketeer. Mail me gerust op info@bureau2join.nl. Wij staan graag voor je klaar.